Kemijsko-tehnološki fakultet

Dopis dekana zaposlenicima, suradnicima i studentima u vezi epidemiološke situacije

Napisao/la Antonia Plazonić Parađina on .

Poštovane kolegice i kolege, zaposlenici i suradnici Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, dragi studenti…

Nalazimo se u epidemiološkoj situaciji kojoj do sada, na svu sreću, nije bila izložena niti jedna generacija zaposlenika, suradnika i studenata KTF-a. Nadam se niti jedna nakon. Ozbiljnost situacije od sviju nas traži izrazitu odgovornost i pridržavanje velikog broja postavljenih odluka, uputa, pravila i/ili preporuka ponašanja. Rezultati koje na KTF-u imamo od ožujka pa do tjedna iza nas su zaista izvanredni i za svaku pohvalu budući da nismo imali niti jednog zaraženog nastavnika i suradnika. Rezultat je to prije svega pridržavanja svih epidemioloških mjera i na fakultetu, ali i izvan njega, na čemu sam svima izrazito zahvalan. Znam da nije uvijek bilo ugodno pridržavati se svega što se od nas traži, ali činjenica da nismo imali zaraženih djelatnika i suradnika te jako mali broj zaraženih studenata, trebala bi biti dovoljna nagrada svima nama.
U tjednu iza nas javili su nam se prvi slučajevi zaraženih studenata, a upravo smo zabilježili i prvi slučaj zaraženog nastavnika. Nadam se i molim da svi ti slučajevi završe bez ikakvih zdravstvenih posljedica te da će kolegice i kolege biti uskoro opet s nama. Do tog trenutka bit ćemo im potpora i učiniti sve što možemo da se njihov izostanak što manje osjeti i za njih same i u kolektivu. Možemo očekivati nove slučajeve u vremenu pred nama, sutra to može biti bilo tko od nas...Organizacija nastave u ovakvim slučajevima provodit će se u dogovoru s prodekanom za pitanja iz nastavne problematike.
Svi ovi slučajevi vežu na sebe veći broj samoizolacija, prvenstveno studenata koji su bili s njima u bliskom kontaktu. Informacije koje imamo do ovog trenutka pokazuju da na sreću nije došlo do prijenosa na kolege s kojima su potvrđeni slučajevi bili u bliskom kontaktu. Stoga još jednom i ovim putem skrećem pozornost svima na odgovorno ponašanje i obvezno pridržavanje mjera fizičke distance, obveznog nošenja maski i pojačane higijene ruku tijekom boravka na fakultetu. Evidencija prisustva nastavi studenata putem Eduplana ujedno služi epidemiološkoj službi za utvrđivanje studenata koji moraju u samoizolaciju. Stoga evidentiranje onih koji nisu prisutni na nastavi, osim što predstavlja stegovno djelo za koje će studentima biti izrečene stegovne mjere, ujedno može dovesti do nepotrebnih odlazaka u samoizolaciju.

Podsjećam na obvezu pridržavanja
UPUTA ZA RAD U UVJETIMA POVEZANIM S COVID-19
IZMJENA UPUTA ZA RAD U UVJETIMA POVEZANIM S COVID-19

Još jednom apeliram da se u slučaju povišene temperature ili bilo koji drugih simptoma bolesti Covid-19 ne dolazi na fakultet. Takvim ponašanjem riskiramo zdravlje svih kolegica i kolega s kojima dolazimo u susret, a u najboljem slučaju svi kontakti će u 14-dnevnu izolaciju.
U slučaju bilo kakvih simptoma, nastavnici i suradnici trebaju se odmah javiti ovlašteniku dekana za obavljanje poslova zaštite na radu, prof. dr. sc Dražanu Joziću na 0954444063 te pričekati upute, a studenti prodekanu za nastavu izv. prof. dr. sc. Anti Prkiću na 0954444061 te pričekati upute. Ako se pak simptomi pojave tijekom boravka na fakultetu, odmah napustiti fakultet, a o tome obavijestiti nadležne kako je gore opisano te pričekati upute.
U predavaonice i amfiteatar A02 tijekom vikenda instalirani su uređaji za pročišćavanje zraka. Činit ćemo i dalje sve što možemo na poboljšanju sigurnosti rada nastavnika, suradnika i studenata KTF-a. Otvoreni smo za sve konstruktivne prijedloge.
Siguran sam da zatvaranje fakulteta, prelazak na rad od kuće i online nastavu zbog velikog broja zaraženih bilo nastavnika i suradnika bilo studenata te velikog broja kontakata u samoizolaciji nitko od nas ne želi. Studenti pogotovo. Kako do toga ne bi došlo i kako bismo što duže održali prihvatljivu epidemiološku situaciju za provođenje nastave na KTF-u, još jednom svih pozivam na odgovorno ponašanje i pridržavanje važećih uputa.
Dopis dekana
                                                                                                      Dekan
U Splitu, 26. listopada 2020.                                        prof. dr. sc. Matko Erceg, v. r.