Kronika o nekadašnjoj tvornici cementa na zapadnoj obali splitske luke

Written by alumni on .

Datum     : 09. prosinca 2021.

Broj          : 56 / 2021.

Poštovane kolegice i kolege,

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo, u ovo predblagdansko vrijeme, na novi susret bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu. Susret će se održati 15. prosinca (srijeda) 2021. godine s početkom u 18.30 sati u amfiteatru KTF-a (A0-2), Ruđera Boškovića 35. Nakon prigodnog obraćanja dekana KTF-a prof. dr .sc. Matka Ercega, predavanje pod nazivom

"Kronika o nekadašnjoj tvornici cementa na zapadnoj obali splitske luke"

održat će prof. dr. sc.  Nenad Kuzmanić, djelatnik Zavoda za kemijsko inženjerstvo Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu.

Sažetak predavanja:

Povijest razvoja kemijske industrije na splitskom području neminovno se povezuje s poviješću proizvodnje cementa koja se ovdje odvija u kontinuitetu već duže od 150 godina. Za mlađe generacije nepoznata je i zbunjujuća činjenica da je prva dalmatinska tvornica cementa, koja je najduži period djelovala pod nazivom Gilardi & Bettiza, bila locirana u splitskoj luci i to na lokaciji gdje se danas nalazi hotel Marjan.

Zašto baš na toj lokaciji? Tko su bili njezini vlasnici? Kako uspješno i koliko dugo je radila? Je li to doista bila prva dalmatinska tvornica cementa? Što je ona u periodu svog djelovanja značila za Split? Postoje li u našem okružju još uvjek njeni vidljivi „tragovi“? Neka ova pitanja posluže kao poticaj na razmišljanje i uvod u jednu zanimljivu kroniku.

            

Po završetku predavanja nastavit ćemo s prigodnim druženjem te ujedno obilježiti nadolazeće Božićne i Novogodišnje blagdane. Koristimo priliku Vama i vašim obiteljima zaželjeti čestit Božić i sretnu Novu 2022. godinu. Molimo Vas da o ovom predavanju obavijestite i svoje kolege.

Zbog epidemioloških razloga ulazak u zgradu dozvoljen je uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o preboljenju, cijepljenju ili testiranju.

                                                                       

Predsjednica AMACTFS-a:

  doc. dr. sc. Maša Buljac

Izborna skupština

Written by Verica Vučičić on .

Poštovane kolegice i kolege,

s velikom zadovoljstvom pozivamo Vas da prisustvujete izbornoj skupštini Udruge bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu koja će se održati 10. veljače 2021. godine (srijeda) u 13.00 sati u amfiteatru A02 u prizemlju zgrade 3 fakulteta, Ruđera Boškovića 35. Zbog ograničenja uzrokovanih epidemiološkom situacijom, skupština se može pratiti i online, na poveznici https://meet.jit.si/alumniktf10022021  s predloženim

DNEVNIM REDOM

 1. Otvaranje godišnje skupštine i usvajanje dnevnog reda
 2. Izbor radnih tijela
 3. Izvješća o radu Udruge za proteklo mandatno razdoblje
 4. Financijsko izvješće za 2020. godinu
 5. Izvješće nadzornog odbora Udruge
 6. Razrješenje nadzornog odbora, predsjedništva, potpredsjednika i predsjednika Udruge
 7. Izbor novog nadzornog odbora, predsjedništva, potpredsjednika i predsjednika Udruge
 8. Plan rada Udruge i financijski plan za 2020. godinu
 9. Razno

Po završetku radnog dijela Skupštine predavanje pod nazivom

„Unos kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj“

održat će doc. dr. sc. Vedran Poljak, sa Sveučilišnog Odjela za studij mora.

Kuhinjska sol (NaCl) nužna je za normalno funkcioniranje organizma, ima važnu ulogu u mnogim  fiziološkim procesima i važan je čimbenik u regulaciji arterijskog tlaka. Suvremenim prehrambenim navikama dnevno unosimo više od dvostruko preporučenog unosa kuhinjske soli. Zbog neznanja, loših prehrambenih navika i pretjerane uporabe, kuhinjska sol danas uzrokuje više štete nego dobrobiti za ljudski organizam. Znanstveno mišljenje o učinku smanjenog unosa kuhinjske soli u prehrani ljudi Hrvatske agencije za hranu izrađeno je 2014. godine i poslužilo je kao znanstveni i stručni temelj za donošenje Strateškog plana za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj 2015.-2019. Cilj Strateškog plana je postupno smanjivati unos kuhinjske soli u općoj populaciji Republike Hrvatske za prosječno 4 % godišnje, sa sadašnjih 11,6 g dnevno na 9,3 g 2019. godine. To bi, u konačnici, bio doprinos ostvarenju plana WHO-a i UN-a o smanjenju unosa kuhinjske soli za 30 % do 2025. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dnevni unos kuhinjske soli ne bi smio biti veći od 5 g.

Dragi članovi i prijatelji Udruge, radujemo se novom susretu s Vama i ujedno Vas molimo da o ovom predavanju obavijestite svoje kolege, te da se uključite online u 12:55 sati.

                                                                                                                 Predsjednica AMACTFS-a:

                                                                                                                                               doc. dr. sc. Maša Buljac

Izborna skupstina

UniCompoST

Written by Verica Vučičić on .

Poštovane kolegice i kolege,

s velikim zadovoljstvom pozivamo vas da prisustvujete predstavljanju rezultata projekta „UniCompoST“ u sklopu „PAZI - Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno! –  programi društveno korisnog učenja za okoliš i održivi razvoj“. O rezultatima projekta će govoriti studenti Kemijskog-tehnološkog fakulteta, koji su uključeni u sam projekt.

Početak priče zvane „UniCompost“ počinje u  prosincu 2019. godine, kada su studenti dobili priliku educirati, upoznavati i pomagati drugima s „problemom“ zvanim biorazgradivi i biootpad. Studenti će predstaviti produkt njihove ideje, automatski vođen reaktorski komposter. Takav komposter daje mogućnosti kako trenutnog istraživanja, tako i poboljšanja mehanizama aerobnog procesa kompostiranja. Studenti („tvorci kompostera“) se nadaju da će i buduće generacije studenata, a i zaposlenika Kemijsko-tehnološkog fakulteta, reaktorski komposter koristiti za izradu završnih, diplomskih i znanstvenih radova te na taj način doprinijeti razvoju novih mogućnosti u gospodarenju otpadom.  Ukoliko se ovaj "mali" komposter pokaže dobar u radu, mogao bi biti potencijalno rješenje za kvartovsko kompostiranje, u  nedostatku velike kompostane na području Splitsko-dalmatinske županije. Uz komposter, predstavit će se i izrađeni priručnik u kojem su objedinjena sva znanja i tehnike o kompostiranju, a koji može pomoći, kako u „hobby“ kompostiranju tako i u istraživačkom radu.

Predstavljanje rezultata projekta održati će se u srijedu 11. ožujka 2020. godine u 18:00 h u amfiteatru A 02 Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, Ruđera Boškovića 35.

Dragi članovi i prijatelji naših Udruga radujemo se novom susretu s Vama i ujedno Vas molimo da o ovom predavanju obavijestite svoje kolege.

     UniCompoST                                                                                                                                                                            Predsjednica AMACTFS-a:

                                                                                                                                                                                                     Doc. dr. sc. Maša Buljac, v.r.

"PAZI! – društveno-korisno učenje za okoliš i održivi razvoj na Sveučilištu u Splitu"

Written by Verica Vučičić on .


 
Poštovane kolegice i kolege,

s velikim zadovoljstvom pozivamo vas da prisustvujete predstavljanju rezultata projekta „PAZI - Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno! –  programi društveno korisnog učenja za okoliš i održivi razvoj“, prvi EU projekt u koji je uključena i naša Udruga. O rezultatima projekta će govoriti izvršna direktorica Udruge Sunce – nositelj projekta te predstavnici fakulteta partnera uključenih u projekt: Kemijsko-tehnološkog, Ekonomskog, Filozofskog i Pravnog fakulteta.

Dvogodišnji projekt PAZI! počeo je u ožujku 2018. godine. Svi partneri na projektu te uključeni studenti su imali priliku upoznati se s metodom društveno-korisnog učenja, a kroz rad na projektu doprinijeti osvještavanju potrebe očuvanja okoliša te okolišno odgovornog ponašanja u široj društvenoj zajednici. Naglasak je stavljen na poticanje interdisciplinarne suradnje između fakulteta (STEM područje, humanističke i društvene znanosti) i šire društvene zajednice.

Projekt je financiran u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda te je sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

U sklopu predstavljanja rezultata projekta prezentirat će se i zbornik radova 1. Konferencije o društveno korisnom učenju na Sveučilištima, koja se održala 29. i 30. 11. 2018. godine na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Predstavljanje rezultata projekta održati će se u četvrtak 20. veljače 2020. godine u 18:00 sati u amfiteatru A 02 Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, Ruđera Boškovića 35.

Dragi članovi i prijatelji naših Udruga radujemo se novom susretu s Vama i ujedno Vas molimo da o ovom predavanju obavijestite svoje kolege.

                                                                                                                                                                                                       Predsjednica AMACTFS-a:

                                                                                                                                                                                                    Doc. dr. sc. Maša Buljac, v.r.
PAZI-predavanje

X. godišnja skupština

Written by Verica Vučičić on .

Poštovane kolegice i kolege,

s velikom zadovoljstvom pozivamo Vas da prisustvujete X. godišnjoj skupštini Udruge bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu koja će se održati 18. prosinca 2019. godine (srijeda) u 18.00 sati u amfiteatru A02 u prizemlju zgrade 3 fakulteta, Ruđera Boškovića 35, s predloženim

DNEVNIM REDOM

 1. Otvaranje godišnje skupštine i usvajanje dnevnog reda
 2. Izbor radnog predsjedništva, zapisničara i ovjerovitelja zapisnika
 3. Izvješća o aktivnostima Udruge za proteklo jednogodišnje razdoblje
 4. Financijsko izvješće za 2019. godinu
 5. Plan rada Udruge i financijski plan za 2020. godinu
 6. Razno

Po završetku radnog dijela Skupštine predavanje pod nazivom

„Što nam se događa s klimom?“

održati će Ružica Popović, mag. ing. admin. nav., stručni savjetnik u Pomorskom meteorološkom centru Split, koji se nalazi u sustavu Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske.

Što je vrijeme, a što klima? Što se, zapravo, događa s klimom? Mijenja li se ona doista? Koji su uzroci tih promjena? Koje su posljedice tih promjena? Što nam se događa sa zrakom, tlom i morem? Koliko je hrvatsko društvo svjesno klimatskih promjena i koliko radi na rješavanju ovog problema?

Godinama već iz kratkih rukava skačemo u kapute i obrnuto. Klimatske promjene osjećamo kroz nesnosne vrućine, ali i prema promjenama u prirodi. Primjerice, srdele su danas značajno manje, a u Jadranu već živi dvadesetak novih vrsta iz suptropskih krajeva. No unatoč vidljivim klimatskim promjenama mnogi ih negiraju.

Odgovore na navedena, ali i druga pitanja pokušati će se dati kroz pojašnjenje suvremenog poimanja problema promjene klime na globalnoj i lokalnoj razini, uzimajući Jadransko more kao referencu lokalnosti. Podaci i informacija IPCC-a (Intergovernmental Panel on Climate Change) pokazati će trend globalne, a podaci DHMZ-a (Državnog hidrometeorološkog zavoda) trend lokalne promjene klime.

Po završetku predavanja nastavit ćemo s prigodnim druženjem te ujedno obilježiti nadolazeće Božićne i Novogodišnje blagdane. Koristimo priliku Vama i vašoj obitelji zaželjeti čestit Božić i sretnu Novu 2020. godinu. Molimo Vas da o ovom skupu obavijestite i svoje kolege.

                                                                                                                Predsjednica AMACTFS-a:

                                                                                                                                               doc. dr. sc. Maša Buljac