Iz povijesti UKITS-a...

Napisao/la Matko Erceg on .

Poštovane kolegice i kolege, članovi UKITS-a...
Pregledavajući arhivu naše Udruge naišao sam na neke materijale koje svakako moram podijeliti s vama.
Sigurno ćete, pogotovo stariji članovi, prepoznati neka imena koja se nalaze u ovim tekstovima. Neki od njih na žalost nisu više s nama, ali znam da im dugujemo mnogo i da ih moramo čuvati u sjećanju.
Možete pročitati raspravu o potrebi osnivanja našeg Kemijsko-tehnološkog fakulteta, ali i zaključiti da su i tada inženjeri naše struke i Udruge nailazili na slične probleme kao i mi danas...
Nadam se da ćete, kao i ja, uživati čitajući ove tekstove...

Predsjednik UKITS-a

Izv. prof. dr. sc. Matko Erceg 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Povijest UKITS-a

Napisao/la Matko Erceg on .

Udruga kemijskih inženjera i tehnologa (UKITS) je udruga koja je razvila i razvija svoju djelatnost organizirajući stručna predavanja, seminare i savjetovanja u cilju edukacije svojih članova i promidžbe struke.

UKITS postoji pod ovim imenom od 1996. kada je promijenjeno ime dotadašnjem Društvu kemijskih inženjera i tehničara Split osnovanom 28. lipnja 1989., a koje je pak proizašlo iz sekcije za kemiju Društva inženjera i tehničara. Stoga se djelatnost naše Udruge može pratiti dugi niz godina unatrag, a tijekom kojih je slijedom društvenih kretanja i zakonskih obveza mijenjala svoje ime.

Udruga kemijskih inženjera i tehnologa Split je, kao samostalni subjekt, članica Zajednice udruga inženjera Splita (ZUIS), zajednice koja je 2010. obilježila 100 godina inženjerskog djelovanja na području grada Splita. Članovi UKITS sudjelovali su u izradi zbornika u povodu obilježavanja 100 godina inženjerskog djelovanja u Splitu. Također, UKITS je područno društvo krovne kemijsko-inženjerske organizacije u Hrvatskoj, Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) sa sjedištem u Zagrebu. Valja istaknuti da je član naše Udruge prof.dr.sc. Ratimir Žanetić obnašao u dva mandata dužnost predsjednika HDKI-a.